رژیم ایران قصد دارد تا خود نسبت به سرمایه گذاری و توسعه خط راه آهن و بخش دوم پروژه چابهار اقدام کند. آنها توافق خود با هند بر سر دو پروژه کلیدی راه آهن چابهار و پروژه توسعه میادین گازی فرزاد را برهم زده اند و این امر بازتابنده کمرنگ شدن روابط دو کشوری است که زمانی متحدینی قوی بودند.
در پی روند توسعه کند کمپانی ongc، ایران پروژه راه آهن از بخش دوم قرارداد چابهار را خود به عهده گرفته و گفته میشود قرار است قرارداد دیگر این کشور با هندوستان بنام پروژه توسعه میادین گازی فرزاد نیز بزودی به یک شرکت نفتی داخلی سپرده شود.
در ژانویه ۲۰۰۳ دو کشور هند و ایران برسر دو پروژه ریلی چابهار و توسعه میادین گازی فرزاد باهم توافقی امضاء کردند و در طول این سالها هند همانند میانجی و واسطه ای بین ایران و آمریکا بود،اما حالا در سال ۲۰۲۰ این توافق تمام شده بنظر می رسد. درحالیکه قسمت نخست پروژه ریلی چابهار توسط هند پایان پذیرفته،بخش دوم این قرارداد بدلیل تحریمهای آمریکا ناتمام مانده، یعنی پروژه ریل سازی ۶۲۸ کیلومتری در امتداد مرز ایران با افغانستان.
دبیر سابق شرکت حمل و نقل دریایی «ویشاپااتی تریودی» اظهار داشت: “ایده بندر چابهار در سال ۲۰۱۴ بر روی میز قرار گرفت. چندین مبادله بین دو کشور قبل از نهایی شدن توسعه زیرساخت ها توسط هند در ایران شکل گرفت .”
توافق ابتدایی در سال ۲۰۱۵ صورت گرفت و مدت آن ده ساله اعلام شد
سپس دو سازمان بندری هند برای پیشبرد این پروژه تعیین شدند.
و یک توافق تقسیم سرمایه بین دو کشور به امضاء رسید که بر اساس آن ایران از هند خواست تا ظرفیت حمل و نقل روزانه کالا و مسافران این بندر را افزایش دهد. اما اکنون ایران اعلام کرده که با برداشت ۴۰۰ میلیون دلار از صندوق ذخیره ملی خود این پروژه ریلی را اجرایی خواهد کرد.
به عنوان بخشی از این معامله ، راه آهن هند( IRCON ) قرار بود ۱.۶ میلیارد دلار برای پروژه ریلی ایران تأمین مالی کند.
هندوستان بدلیل اعمال تحریم های آمریکا علیه ایران از ادامه اجرای پروژه بازماند،از طرفی ایران به چین نزدیکتر شده که این مسئله میتواند دلیل این موضوع باشد.ایران و چین قرار است قراردادی ده ساله به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار امضاء کنند.حتی در بحبوحه تحریمهای ایران، هند درصدد انجام تعهدات خود بود اما نزدیک تر شدن سیاسی هند و دولت ترامپ باعث کند شدن روند اجرایی پروژه ها توسط هند شده بود و کاهش خرید نفت هند از ایران توسط هند هم گواه این ادعا بود.حتی در سال ۲۰۰۶ و پیش از بازدید جرج بوش از هند،ایران و هند یک عملیات دریایی مشترک انجام داده بودند.اما حالا ایران نسبت به گسترش روابط دیپلماتیک بین ایالات متحده و هند دچار تردید و بدبینی شده و برخی از مراحل پروژه را به تعویق انداخت.
منبع : Business Standard